Ett företag med egna lokaler bär själv ansvar kring allt som har med säkerheten att göra, till skillnad från företag som hyr lokal av någon annan. Tillhör man en av dom förstnämnda och vill öka säkerheten inom företaget kan kamerabevakning vara en idé. Läs mer om bevakning, säkerhet och hur det kan hänga ihop här.

Vanligt med kamerabevakning för företag

Att företag väljer att installera kamerabevakning är inget nytt och anledningen till åtgärden är i dom flesta fall troligen att öka säkerheten. Det kan till exempel minska risken för att bli utsatt för olika typer av brott – vilket i sin tur såklart är en viktig sak för säkerheten.

Bra att veta är dock att bara för att det finns kameror uppsatta så är det inte ett hundraprocentigt skydd mot brott – men det kan åtminstone ge en avskräckande effekt om eventuella gärningspersoner skulle dyka upp. Skulle ett brott ske ändå fångas det dessutom på film – och därmed finns en större chans att gripa gärningspersonen, – eller personerna samt att klara upp brottet.

Kamerabevakning är ofta en del av ett larmsystem så har man redan larm kan man se över möjligheten att komplettera det med en eller flera kameror. Har man inget larm finns flera leverantörer som erbjuder kompletta system med både larm och bevakning.

Behöver alla företag kameror?

Det finns många företag som har kamerabevakning och det är som sagt inte direkt något nytt. Men däremot kan behovet skilja sig och det enkla svaret på frågan är att det inte är alla företag som har behov av just denna säkerhet. Det finns flera saker som kan vara avgörande – inte minst vilken typ av verksamhet det gäller. Det handlar alltså främst om behov och man kan börja med att fundera på följande punkter:

  • Företagets placering och omgivning
  • Behov av säkerhetsåtgärder

Ett företags placering om omgivning kan vara avgörande för om det är nödvändigt med kamerabevakning eller inte. Ligger lokalerna i ett område där det ”rör sig” mer eller mindre hela tiden är risken att bli utsatt för brott troligen något mindre.

En annan viktig och avgörande faktor är om företaget är i behov av ytterligare säkerhetsåtgärder. Kanske finns redan ett riktigt bra larm som räcker gott och väl – eller så finns inte just några värdesaker som kan stjälas eller förstöras.