”Köp iPhone med mobilabonnemang och delbetala under 24 månader!”

I liknande ordalag marknadsför flera mobiloperatörer försäljningen av iPhone för locka till sig kunder som inte vill, eller kan, betala kostnaden för kontantköp. Men vad innebär detta upplägg? Är det billigare eller dyrare än kontantköp? Vad innebär delbetalningstiden?

Vad innebär upplägget?

Köp iPhone med mobilabonnemang och betala en fast månadsavgift för telefonen varje månad samt en fast avgift för abonnemanget. Dessa summor brukar slås ihop vilket innebär att operatören kan presentera kostnaden på följande sätt:

  • 750 kr i 24 månader
  • Därefter 299 kr i månaden

Detta innebär att avbetalning på telefonen sker under 24 månader vilket alltså skapar en förhöjd månadskostnad.

Om delbetalningen vill avbrytas?

Utifrån svensk lag har kunden alltid rätt att bryta en delbetalning i förtid. Detta genom att betala in hela kvarvarande beloppet. Eftersom skulden är återbetald är telefonen helt betald.

Nytt eller befintligt abonnemang

Köp iPhone med mobilabonnemang – oavsett om abonnemanget är nytt eller befintligt. De som exempelvis har abonnemang hos Hallon kan gå in på operatörens hemsida och söka upp den iPhone som önskas köpas. Den kan därefter tecknas via delbetalning varpå kostnaden kommer att presenteras tillsammans med ordinarie mobilräkning. På detta sätt får personen en ”förhöjd månadskostnad”.

Blir det billigare eller dyrare?

Hos flera operatörer blir priset samma. En person som betalat hela summan på en gång och sedan tecknat ett abonnemang betalar alltså lika mycket för telefonen som den som valt att köpa iPhone med delbetalning och tillhörande abonnemang.

Hos andra operatörer kan det skilja något i pris beroende på att de kan ge rabatt om längre abonnemang tecknas som därmed har lång bindningstid.

Många operatörer har däremot inte någon bindningstid vilket innebär att de inte ger någon rabatt. Hade de gett rabatt vid delbetalning hade annars kunden kunnat teckna detta alternativ och sedan återbetalat allt i förväg – och fått billigare än att köpa kontant.

Köp iPhone med mobilabonnemang hos…

Det är möjligt att teckna abonnemang med delbetalning på telefon hos bland annat:

  • Hallon
  • Tre
  • Halebop
  • Telenor
  • Tele2
  • Telia

Jämför både olika abonnemang och vilken förhöjd månadskostnad som delbetalningen innebär. Det är även viktigt att kontrollera vad som händer om mobilabonnemanget önskas bytas till annan operatör. Går det fortfarande att bibehålla avbetalningen på telefonen hos tidigare operatör?