Vad är mobilt bredband?

Ett mobilt bredband är ett sätt att kunna använda internet från telefon eller surfplatta. Tekniken är densamma som telefonen använder och hastigheterna är direkt beroende på täckning såväl som på det abonnemang som används.

Genom åren har det funnits flera olika sätt att använda internet. Alltifrån långsamma modem till adsl och fiber. Att ha tillgång till internet är för många en förutsättning för det sociala livet såväl som för att kunna hantera arbetet på ett effektivt sätt. Samtidigt är det få som har större inblick i vad för mobila bredbandslösningar det finns att beställa. När man väljer mobilt bredband kan man tänka igenom vad för internetanvändning man är van vid. Kanske behöver man ett snabbt och väl tilltaget mobilt bredband för att kunna skicka filer eller ta emot information? Andra behöver i första hand ett snabbt och tillförlitligt mobilt bredband för att kunna hantera mail även när de inte är i närheten av datorer. I det senare fallet kanske inte volym är av samma vikt som i det förra.

Snabbt mobilt bredband

De flesta har vid ett eller annat tillfälle kunnat höra om diverse frekvensband i samband med diskussioner som rör mobilt bredband. Känner man inte till skillnaderna, kan det vara lätt att fatta snabba beslut utifrån bristfällig data. De varianter som nämns finns här:

  • 2G – 10 Kbps
  • 3G – 384 Kbps
  • 4G – 0.1-1 Gbps
  • 5G – 10 Gbps

Viktigt att komma ihåg är att man inte kan räkna kallt med dessa hastigheter. Det finns en uppsjö faktorer som påverkar det faktiska hastigheten.

Jämför tjänster inom mobilt bredband

Det finns många olika leverantörer av mobilt bredband på den Svenska marknaden. Flera av dessa delar nät, men har olika kundfokus. Därför kan man finna en rad olika avtalsförslag utformade efter olika målgrupper. Skulle man vid något tillfälle få slut på internetdata kan man i regel komplettera med ytterligare och tillfälliga köp. Hur dessa debiteras varierar stort. Att besöka en sida för jämförelser av mobilt bredband är ofta ett snabbt sätt att få vidare information.